Monthly Archives: December 2018

Učimo se dobrih praks industrije 4.0

Podjetje Metal design redno vlaga v izobraževanje kadra in nove tehnologije. V letu 2018 smo zgradili nove proizvodne prostore, v katere se bomo preselili na preudaren način. Za ta velik premik ne preučujemo zgolj izboljšav, ki so nujne za našo že obstoječo proizvodnjo, ampak tudi take, ki si jih v bodoče želimo. Zahteve kupcev so večje, tehnologija napreduje hitreje in s tem so spremembe vedno bolj pogoste in nujne. Na to moramo biti pripravljeni. Proizvodnjo v novih prostorih bomo postavili po smernicah industrije 4.0. Poleg jasnega pretoka materiala in obdelovancev ter skladiščenja mora biti vzpostavljena popolna sledljivost. Pretok informaciji ima v zadnji industrijski revoluciji ključno vlogo. Brez natančnih podatkov o materialih, količinah in časih vzpostavitev avtomatizacije ni mogoča. Brez te pa trpita razvoj in kvaliteta.

Da bi si ogledali primer dobre prakse, smo se odpravili v nemško mesto Coburg. Polni pričakovanj in veselja ob vstopu v praznični mesec december smo v ponedeljek zjutraj odšli na več kot 10-urno vožnjo z avtobusom.

Izbrali smo pot preko Karavank, kjer že poteka gradnja nove cevi istoimenskega predora. Po nekaj urah vožnje smo si privoščili postanek na salzburškem letališču, kjer smo si vzeli nekaj časa in si ogledali Red Bull hangar 7, kjer se srečajo kulinarika, umetnost in letalstvo. V muzeju se nahajajo Red Bullove formule, letala, motorji, helikopterji ter oprema Felixa Baumgartnerja. Stavbo je leta 1999 zasnoval Volkmar Burgstaller, zgrajena je bila avgusta 2003. Hangar je postavljen na površini 3.700 m2, kar je malo več, kot znaša površina naše nove lokacije. Za izgradnjo hangarja je bilo porabljenih 14.000 m3 betona, 1.200 ton jekla in 7.000 m2 stekla, kar je veliko več, kot smo porabili mi za nove sodobne proizvodne prostore.

vir: Metal design

V večernih urah smo prišli v prekrasno mesto Coburg, ki je že okrašeno in kjer je že odprt božični sejem. To bavarsko mesto s 60000 prebivalci je v zgodovini velikokrat gostilo kraljevske družine iz celotne Evrope. Najbolj znano je po Veste Coburg iz 13.stoletja, enemu največjih nemških gradov , ki se dviga 160 metrov ned mestom. Ker mesto ni bilo nikoli bombardirano, je danes znana turistična točka s srednjeveškim mestnim jedrom, ki ga obkroža gričevnata pokrajina.

vir: Metal design, internet

Naslednje jutro smo prišli do strokovnega dela in odšli na ogled tovarne kompresorjev Kaeser. Skupina KAESER KOMPRESSOREN je danes eden vodilnih svetovnih proizvajalcev kompresorjev in izdelkov s stisnjenim zrakom, ki zaposluje več kot 5000 ljudi. Njihovi izdelki se prodajajo v več kot sto državah in se uporabljajo v vseh proizvodnih sektorjih. Podjetje je ustanovil leta 1919 Carl Kaeser starejši. V takratni strojni delavnici so izdelovali rezervne dele za motorna vozila in motorje, zlasti zobnike. To znanje jim je prišlo prav, ko se je po koncu vojne povpraševanje po kompresorjih povečalo, in leta 1948 so izdelali svoj prvi kompresor. Od takrat uspešno nadaljujejo svojo zgodbo. Leta 1998 so kompresorje prvič povezali z računalniško tehnologijo in zadnja leta se lahko pohvalijo z industrijo 4.0 in internetom stvari ter s tem s povezavo z njihovimi napravami širom sveta. Podjetje je v družinski lasti, trenutno ga vodita Thomas Kaeser in njegova žena Tina-Maria Vlantoussi-Kaeser.

vir: Metal design, internet

Pokazali so nam proizvodnjo vijačnih kompresorjev, delovanje njihovega informacijskega sistema, izredno logistiko z najsodobnejšimi magnetnimi prevoznimi potmi in računalniško vodenim skladiščem in popolnoma novo napredno proizvodno halo. Poleg izredne proizvodnje sta nam bila v navdih filozofija podjetja in nemški sistem vajeništva, ki se je v njihovem podjetju izkazal za zelo uspešnega.

Metal design ima podobno filozofijo in si prizadeva za uresničitev smernic 4.0 v celoti. Z novimi proizvodnimi prostori smo ustvariliprostor, kjer lahko vse naše ideje v zvezi s tem uresničimo