Monthly Archives: November 2018

Kako opremiti vinsko klet, kjer se združita kamen, les in kovina!

Vinska klet ni zgolj skadišče za rujno kapljico ampak je tudi prostor za druženje. Vedno več posameznikov, ki se ne ukvarja s pridelavo ali prodajo vina se odloča, da si v svojem domu uredi kotiček, kjer si bi olajšal dušo.

vir: https://www.dnevnik.si/1042755256

Dandanes lahko vinsko klet naredimo v katerikoli sobi, saj lahko primerne pogoje ustvarimo s sodobno tehnologijo. Gre za prostor po gradnji podoben hladilnici. Najprimernejša je seveda naravna klet, ustrezena pa sta tudi prostor za shrabmo ali odrabljena kurilnica brez oken.

Po prireditvi same sobe z vso potrebno izolacijo in prezračevanjem se začne načrtovanje notranjosti. Upoštevati je potrebo, da je v viski kleti potrebno ohranjati temperaturo okrog 15oC in vlažnost med 60 in 70 %. Za obloge je najprimernejši kamen. Najlepša bo kamnita stena, stropne in talne obloge pa so lahko tudi lesene. Take bodo dodale toplino. Naravne svetlobe naj ne bo, če pa že mora biti minimalna. Pravo atmosfero bodo ustvarile dimljene luči in vonj mahagonija.

Ljubitelji vina se posvečajo tudi pohištvu, saj s tem dodajo svoj stil v vinske prostore, izboljšajo izkušnjo ob pitju vina in s tem dodajo vinu vrednost.

vir: https://www.pexels.com

Ključni del notranje opreme so vinski regali. Lahko se odločite za vinske police, samostoječa vinska stojala, vitrine ipd. Upoštevajte, število stekleklenic, ki ga imate namen hraniti v kleti. Nekaj prostora bodo vzele buteljke, ki jih redno odpirate, ne pozabite pa na prostor za posebna vina. V klet sodi tudi stojalo za kozarce, predal za odpirače, rezalno desko in nože za sire. Če se odločite za večjo klet pa tudi hladilnik za prigrizke in vodo.

Regali so lahko iz nerjavečega jekla ali leseni, odvisno od stila kleti. V moderno opremljeno klet sodjo inox stojala, v klasično opremljeni kleti pa bodo regali leseni, našel se bo prostor tudi za lesene zaboje vina in klasično pohištvo.

Zadnja leta je v modi vintage leseno pohištvo iz recikliranih sodov za vino. Za tiste, ki pa si želijo klasične elegance bodo izdelki Metal design boljša rešitev.

vir: Metal design

Kovinske garniture klasične oblike se krasno ujemamo s grobim kamnom in staranim lesom, ki sta nepogrešljiva v vinski kleti. Izdelki Metal design primerni za vlažne prostore, saj so iz nerjavečega jekla in prašno barvani. Poleg tega pa bo kvalitetno kovinsko pohištvo zdržalo tudi tiste, ki ob pitju vina potrebujejo močnejšo podporno točko.

Kovinske stole Castrum ali Oliver lahko postavite za kovinsko mizo s pločevinasto ploščo ali z masivno leseno mizno ploščo. Miza ne bo služila zgolj za degustacijo ampak jo bomo uporabljali tudi za odlaganje zabojev ali rezanje pršuta, zato mora biti dovolj močna in velika.

Ob reciklirane sode, vinske regale minimalističnih potez in steklene dodatke pa lahko postavimo zadnji model kovinskega stola Metal design. Retro stol bo moderno opremljeni kleti dodal vintage noto in toplino.

Tako opremljena klet vam bo v ponos in vaši prijateji se bodo v veseljem pridružili degustaciji. Obenem pa so prelepo opremljene kleti navdih za marsikatero restavracijo ali vinoteko, ker sta v ospredju dobra hrana in vino. Velja namreč slovenski pregovor: »Hrana je za želodec, vino je za dušo.«

vir: https://www.pexels.com