Monthly Archives: October 2018

Naš izbor materiala

Za vrhunske izdelke je ključnega pomena izbira materiala. To je proces, ki ga v našem podjetju izpeljemo ekipno, upoštevajoč nekatera že vnaprej določena dejstva.

Najprej inženirji na podlagi načrtov določijo vrsto material, ki ga potrebujemo. V našem podjetju smo z zadnjem letu predelali preko 80 ton pločevine in preko 15 km cevi. Obdelujemo jeklo, nerjaveče jeklo in aluminij. Ti materiali imajo več podvrst.

Jeklo lahko delimo glede na namen ali glede na kemično sestavo. Namesko ga delimo na:

  • Splošna konstrukcijska jekla med katera spadajo jekla za kotlovna pločevino, jekla za ladjedelništvo, avtomatna jekla, hladno valjana pločevina in trakovi, jekla za valjane cevi s predpisanimi lastnostmi in jekla za vijake, matice in kovice.
  • Konstrukcijska jekla za toplotno obdelavo (jekla za cementiranje, jekla za poboljšanje, ogljikova jekla in legirana jekla)
  • Posebna konstrukcijska jekla (jekla za vzmeti, nerjavna in kemično odporna jekla, jekla obstojna pri visokih temperature, jekla za ventile, jekla za kroglične ležaje, jekla odporna proti obrabi)
  • Orodna jekla (ogljikova jekla za delo v hladnem, legirana jekla za delo v hladnem, legirana jekla za delo v vročem, hitrorezna jekla)
Glede na kemično sestvo pa jeklo delimo na:
  • Navadna ogljikova jekla (so mehka in žilava; uporabljamo jih kot konstrukcijska jekla)
  • Rafinirana ogljikova jekla (so prečiščena in namenjena toplotni obdelavi)
  • Malo legirana jekla (vsebujejo manj kot 5% legirnih elementov – legirni elementi povečujejo mehanske lastnosti, izboljšajo sposobnost za toplotno obdelavo,..)
  • Visoko legirana jekla (vsebujejo več kot 5% legirnih elementov,  draga jekla uporabna za orodja in posebne namene)

V našem podjetju uporabljamo predvsem splošna konstrukcijska jekla in izjemoma posebna konstrukcijska jekla, torej navadna ogljikova jekla.

Nerjaveča jekla so jekla v visoko vsebnostjo kroma, zaradi česar so odporna na rjavenje. Vsebnost kroma v jeklu omogoča, da se na površini naredi nevidna plast, ki preprečuje oksidcijo. Če se ta površina poškoduje, se le-ta na zraku sama zaceli.Delimo jih na martenzitna, feritna, avstenitna, dvo fazna ter strjevana z usedanjem. V industriji se uporablja večinoma avstenitna.

Aluminij je s obstojen proti koroziji, dobra toplotno prevoden in lahek za obdelavo. V jeklih ima vlogo dezoksidanta, legirna elementa sta predvsem magnezij in baker.

Pri lastnih izdelkih material izberejo razvojniki sami. Kovinsko pohištvo namenjeno zunanji rabi je vse iz nerjavnega jekla ali aluminija, postelje so iz konstrukcijskega jekla. Pri načtovanju lastnih izdeklov ne varčujemo pri materialu, zato, da bi bila proizvodna cena izdekla nižja. Debelina pločevin, cevi ali profilov, je ta ključnega pomena za nosilnost in trdnost izdelka. Raje uporabimo polne cevi, kot da bi izdelali stol, ki se zvije pod težo pravega Martina Krpana.

Naši izdelki so iz materiala s preverjenim poreklom. Nobenega materiala ne uvažamo iz Azije. Čeprav je kvaliteta uvoženega materiala lahko enaka, mi poslujemo z zaupanja vrednimi domačimi dobavitelji, s katerimi imamo vzpostavljen dolgotrajen odnos. Imamo obsežno proizvodnjo in nudimo just in time storitev, pri tem si ne moramo privoščiti slabega materiala oziroma nenadne odpovedi s strani dobavitelja.