Category Archives: Izobraževanja

Metal design je obiskal Nemčijo in Švico

V podjetju Metal design vlagamo v izobraževanje ljudi. Verjamemo, da so motivirani in agilni zaposleni eden od ključev uspeha podjetja. Ker smo podjetje, ki večino svojih izdelkov izvaža se učimo neposredno od najboljših v tujini.

Ekipa Metal design pred tovarno Mercedes-Benz v mestu Rastatt nemčija)

Ekipa Metal design pred tovarno Mercedes-Benz v mestu Rastatt (Nemčija)

download

vir: internet

Tokrat smo si ogledali enega najsodobnejših proizvodnih obratov na svetu. Tovarno avtomobilov Mercedes-Benz smo obiskali na delovni dan. 6500 zaposlenih tam dela v treh izmenah, začnejo zjutraj ob 6:00 s kontrolo. Podrobno preverijo delovanje do podrobnosti saj napake niso dovoljene. Ko enkrat pritisnejo gumb Start mora brez motenj steči proces avtomatske izdelave 1200 avtomobilov dnevno.

Proces je razdeljen na tri faze. Prva je obrat za sestavo karoserij (body shop) kjer je kar 1000 robotov. Sledi lakirnica in zadnja je montažna linija, kjer ima zaposlen točno 90 sekund da naredi svojo nalogo. Linija se ustavi samo za čas malice.

Vsak kos avtomatsko preveri robot (točke pritrditve, nanos lepila itd). Avto mora biti popoln, a včasih je lahko najmanjša mušica kriva za napako, zato kontrolorji po fazi pregledajo vsak del (na primer vare, ki jih je na karoseriji skoraj 500) in končno še avtomobil od centimetra do centimetra. Delovanje motorja preverijo ročno, elekroniko pa preveri program. V 24ih urah  nastane avtomobil in dobi zeleno luč za prodajo.

Popolnost pa ni odvisna samo od proizvodnje. Ideje za izboljšave, tako proizvodnje kot avtomobilov, oblikuje ekipa 15 000 ljudi na sedežu družbe. Neprestano morajo tako v proizvodnjo kakor v načrt za nov model avtomobila vključevati najsodobnejšo tehnologijo.Pri tem pa ne smejo pozabiti na namige kupcev.

Nabava materialov in polizdelkov predstavlja ključni faktor kvalitete. Med 400 dobavitelji so bila tudi slovenska podjetja. Proizvodnji sledi prodaja, ki poskrbi, da kupec ne dobi zgolj avtomobila ampak izkušnjo, ki mu bo za vedno spremenila življenje.

download (3)

vir: internet

IMG_20171023_134908[1]

Razstavni eksponat robota v sprejemni dvorani obrata.

Enako popolnost si želimo tudi za naše podjetje. Sodimo med vodilna proizvodna podjetja v Evropi za tehnološko zahtevne kovinske izdelke, vključno z lastno blagovno znamko pohištva in stremimo k trajnostnem razvoju.

Zato, da bomo zaposleni delovali še bolj enotno, smo si prvi večer v Münichu privoščili večerjo s tradicionalnimi jedmi in pivom ob bavarski glasbi v najbolj poznani pivnici na svetu Hofbräuhaus. Zadnji dan pa smo si ogledali še Zürich, mesto z najboljšo kvaliteto življenja na svetu. Ob prijetnem druženju smo se naučili, da bomo s trudom lahko dosegli tudi tisto, o čemer si nismo drznili sanjati.

IMG_20171022_195345[1]

Pivnica z glasbo v živo v vsakem nadstropju kjer se skupaj lahko zabava kar 5000 ljudi.

IMG_20171022_194347[1]

Bavarska glasba, ki se prileže k hišnemu pivu.

IMG_20171024_125125[1]

Zürich, mesto, kjer boste za kavo plačali največ na svetu in ki se ponaša s tem, da je sedež številnih mednarodnih organizacij.

IMG_20171022_151817[1]

Ostajamo enotni in željni novih znanj.